Over

“Kunst verrast, verwart, verrukt. Het geeft betekenis aan het leven van bijna al mijn personages, verzonnen of niet.”

Gerdien-Verschoor-1

Gerdien Verschoor (1963) is kunsthistoricus en auteur van romans, korte verhalen, literaire non-fictie en essays. Ze woonde en werkte jarenlang in Polen. Kunst, literatuur en de geschiedenis van Midden-Europa zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen. Vaak speelt in haar werk de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis.

Gerdien heeft haar schrijverschap jarenlang gecombineerd met haar baan als directeur van CODART, het internationale netwerk van museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. Daarna was ze enige jaren directeur-bestuurder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Momenteel schrijft ze een nieuw boek. Ook werkt ze als auteur en adviseur in opdracht van musea en andere maatschappelijke organisaties.

Eerder werkte ze als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Warschau. Ze promoveerde op een Poolse kunstenaarsgroep uit het Interbellum nadat ze kunstgeschiedenis had gestudeerd in Leiden en Krakau.

Haar voorbeelden zijn Jacobus Vrel (actief van circa 1654 – circa 1662), Bruno Schulz (1892-1942) en Andrei Tarkovsky (1932-1986).

Wil je meer weten over haar drijfveren? Lees dan de interviews in Trouw – Juist dat onzichtbare verleden raakte me en Leidraad – Ik kan meer met vragen dan met uitroeptekens.

Trots? Op heel veel dingen. Zoals op de speciale digitale uitgave die bij haar afscheid van CODART werd samengesteld, Celebrating Gerdien, waarin een aantal CODART-leden reflecteren op onderwerpen en ‘oude’ kunstenaars die haar na aan het hart liggen.

Bezoek voor meer informatie haar website.

© portretfoto Fjodor Buis, Haarlem
© foto in stoel Grzegorz Krzyżewski, Warschau

Een gedachte over “Over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s