Pools leren van Józef Chrobak

chrobak_pap_6251-165x111Het is echt waar, er was eens een man die mij Pools leerde spreken. Zijn naam was Józef Chrobak. Er zijn weinig mannen met baarden wiens gezicht ik kan lezen, maar met zijn gezicht kon het. Dat kwam door twee diepe lachrimpels die zelfs zijn baard niet konden bedekken.

Het was 1986, Kraków. Józef Chrobak sprak alleen Pools en wist alles over Grupa Krakowska, mijn afstudeeronderwerp. Ik sprak geen woord Pools maar wilde alles van hem weten. En daarom ontmoetten we elkaar iedere ochtend in Galeria Krzysztofory, waar Józef Chrobak de ene sigaret na de andere rookte en het ene na het andere glas koffie dronk.  En voor mij schreef hij het ene na het andere servetje vol met steekwoorden over Grupa Krakowska. Daarna ging ik snel met de tram naar huis om in een woordenboek op te zoeken wat hij me had verteld.

Na twee maanden kon ik me aardig redden in het Pools: dankzij Józef Chrobak had ik me een van de moeilijkste Europese talen eigen gemaakt.

Later zocht ik hem nog wel eens op, in Galeria Krzysztofory. Toen ik hem kwam vertellen dat mijn eerste roman was gepubliceerd, glimlachte hij vriendelijker dan ooit en liet hij een fles wijn aanrukken.

Ik had hem veel te lang niet gezien toen ik in Warschau een gemeenschappelijke kennis tegenkwam die me vertelde dat Józef Chrobak niet lang meer te leven had. Ik schreef wat Poolse woorden op een kaart die ik aan de kennis meegaf. Drie weken later, op 2 oktober 2015, is Józef Chrobak overleden. Voor velen is hij de directeur van Galeria Krzysztofory, tentoonstellingsmaker, de uitgever van vele publicaties over Grupa Krakowska. Maar voor mij is hij vooral de man die me Pools leerde spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s