Tuinkabouters

IMG_5075-200x267

Of je nu wel of niet in kabouters gelooft, één ding is zeker: tuinkabouters bestaan echt. Ik zag ze onlangs nog in het atelier van K. wiens werk ik kwam bekijken, tussen de drukpers en een voorraad inkt. Het was per ongeluk: K. schaamde zich een beetje en probeerde de kartonnen doos met zijn voet nog snel onder zijn werkbank te schuiven.

Maar ik had ze al gezien. Rode mutsen, witte baarden, mopsneuzen. Het kon niet missen. Ik bukte me en trok de doos tevoorschijn, ik had me niet vergist. Tuinkabouters met kruiwagens en vishengels, met boodschappentassen en muziekinstrumenten. Een lag er zelfs te lezen, op zijn buik, hij had een bril op.

K. begon het uit te leggen. Sinds hij heeft gehoord dat er in Duitsland tuinkabouters worden stukgeslagen omdat dat ‘geluk brengt’, is hij begonnen met zijn verzameling. Hij zoekt op marktplaats en rommelmarkten, soms betaalt hij honderden euro’s voor een antiek exemplaar. Terwijl K. me zijn verhaal vertelde, haalde ik de tuinkabouters uit de doos, de een na de ander, sommigen hadden een grijze baard gekregen, anderen hadden hun kleur helemaal verloren. Er kwam geen einde aan, het leek alsof er geen bodem in de doos zat, of iemand me de ene na de andere tuinkabouter in handen drukte.

Ik weet niet waarom ik moest denken aan het gedicht Jonge sla van Rutger Kopland. Alles kan ik verdragen, maar een tuinkabouter op een zolder, in een kartonnen doos, met zoveel anderen, nee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s