Storyboard

 

Schermafbeelding 2016-06-25 om 18.37.42.png

Mooi, Arjen Fortuin gisteren (NRC 19 oktober 2013) over het vinden van dingen die je nooit zocht, omdat je niet wist dat ze bestonden. Daarom is het zo spannend om op zolders, in die ‘schedels van huizen’ (E. de Waard), te zoeken naar knipsels, brieven en andere schatten. Al die papieren, het zijn ‘knikkers die in je kop rondrollen. Zo gauw als de werkelijkheid een gaatje openlaat, rollen de knikkers erin.’ (J. Bernlef).

Ja, ik weet het, je kunt alles sneller vinden op het internet en ordenen in je digitale archief. De schetsen en de schema’s voor een nieuwe roman: het zou veel efficiënter zijn ze meteen in mijn laptop te zetten in plaats van ze met potlood of vulpen in schriftjes te schrijven, door te krassen, uit te gummen, opnieuw te beginnen. En ook de chaotische papierwinkel op mijn storyboard zou je heel handig digitaal in kaart kunnen brengen. Misschien is het iets fysieks, heeft het met verbindingen in mijn brein te maken: digitale berichten aan mezelf, het willen maar geen knikkers worden – er wordt niets in beweging gezet. Juist door fysieke handelingen als schrijven, scheuren, plakken, kan ik gedachten vinden waarvan ik niet wist dat ze bestonden.

In een krant kom ik een foto tegen van een vrouw die als twee druppels water op mijn hoofdpersoon lijkt, mijn kunstkaartenarchief valt uit de kast en ik zit ineens met beeldhouwerstekeningen in mijn handen, een metrokaartje uit Parijs tovert een hele scène tevoorschijn. Het storyboard op mijn werkkamer begint zo steeds meer op mijn eigen schedel te lijken. Werkend aan een roman wisselen gele plakbriefjes met scènes en personages voortdurend van plaats tot ik over alles en iedereen de baas ben.

Behalve over het storyboard zelf. Want nu mijn tweede roman, De kop van Oskar Wroński, naar de persklaarmaker is, drentel ik in mijn werkkamer ongemakkelijk heen en weer. Zo graag zou ik aan een nieuw boek beginnen, maar al die knipsels en plaksels van het vorige opruimen en in een doos stoppen, daarvoor is het nog veel te vroeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s