De film, het gedicht, het boek, de titel

arseny-tarkovsky

De Spiegel van Andrei Tarkovski: het was een van de eerste films die ik in het begin van de jaren negentig bekeek in een Warschaus bioscoopje. Het Russisch in de film kon ik niet verstaan, de Poolse ondertiteling kon ik nog niet lezen. Maar dat gaf niet: de film is een soort gedicht in beelden. Ik werd reddeloos verliefd op De Spiegel, en later op alle andere films van Tarkovski.

De Spiegel bestaat niet alleen uit beelden en dialogen, maar ook uit gedichten die worden voorgedragen op een manier waarop alleen Russen dat kunnen. Je hoort de stem van de dichter zelf, die ook nog eens de vader van de regisseur is: Arseni Tarkovski. Arseni Tarkovski  werd in 1907 in Elisavetgrad, Rusland (nu Kirovograd, Oekraïne) geboren als zoon van een Poolse vader en een Oekraïense moeder. Hij werkte als journalist en vertaalde Oosterse poëzie van dichters met namen die ook weer klinken als gedichten: Abu’l-Ala-Al-Ma’arri, Magtymguly, Vazha-Pshavela.

Na de oorlog wilde Tarkovski zijn eigen gedichten publiceren, maar dit werd door de censuur niet toegestaan. Slechts sporadisch was zijn werk in tijdschriften te lezen. Pas in 1962 verscheen zijn eerste bundel, Voor de sneeuw, in de loop der jaren gevolgd door zeven andere bundels. Ook schreef hij over de rol van de dichter als brug tussen het verleden en de toekomst. Arseni Tarkovski overleed in het historische jaar 1989.

De gedichten van Arseni Tarkovski kregen buiten Rusland vooral bekendheid omdat zijn zoon Andrei ze in zijn films gebruikte. Een van de meest indrukwekkende gedichten in De Spiegel is Leven, leven uit de bundel Zemlje-Zemnoje. Mijn boek De draad en de vliegende naald heeft zijn titel aan dit gedicht te danken.

Lees Leven, leven
Luister naar Leven, leven, voorgedragen door Arseni Tarkovski

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s